Köpek sahiplerinin köpek sağlığı ile ilgili bilmesi gereken pek çok husus var. Köpeklerin bakımı iyi yapılmalı. Bununla beraber, beslenme düzenlerine ayrı önem gösterilmelidir. Elbette sadece bununla sınırlı değil. Köpeğe gereken sevgi ve ilgi de verilmelidir. Ancak bu şekilde köpeğin sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olması sağlanabilir. Köpeklerde de birçok hastalık görülebilir.
Köpekleri gözlemlemek birçok sağlık sorununun erken teşhisi için gerekli. Erken teşhis ile hastalıkların tedavisi de mümkün oluyor. Köpeklerde titreme sorunu da oldukça yaygın görülen bir durum. Köpeğin titremesi bir hastalığın habercisi olabileceği gibi sıradan bir durumun da göstergesi olabilir. Ancak; bunun kararını yani; titremenin kaynağını ancak uzman hekim tespit edecektir. Özellikle titreme ile birlikte kusma, ishal ya da topallama gibi belirtiler de gözlemleniyorsa o halde vakit kaybedilmeden veteriner hekime başvurulmalıdır.
Köpeklerde Titremenin Sebepleri
1. Bulantı
Bulantı, köpeklerde titremeye sebebiyet verebilir. Titremeyle beraber; esneme, bir yerlere saklanma, aşırı salya salgılama, normalden çok daha fazla yutkunma hissi gibi belirtiler de görülebilir. Titremenin son bulması için bulantının sonlandırılması gerekir. Bunun için bulantının kaynağı bilinmelidir. Bulantı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bunun için uzman hekim muayenesi gereklidir.
2. Zehirlenme
Zehir ve toksinler köpeklerde titreme ile fark edilir. Bazıları öldürmeyen toksinler olsa da bazıları son derece tehlikeli ve ölümcül risk taşıyor olabilir. Toksin maddelere birçok örnek verilebilir. Soğan, çikolata, çiğ yumurta, kiraz çekirdeği, sarımsak, kuru ya da yaş kayısı, alkol, ksilitol, xylitol örnek oluşturabilir. Bu nedenle; köpeğin beslenmesinde bu örnekler kesinlikle yer almamalıdır. Beslenme listesine dikkat edilmesi şart. Zehirlenme durumlarında köpekte titremeyle birlikte kasların seyirmesi, ağızda köpürme, kaskatı kesilme, bilinç kaybı ve aşırı salya salgılama gibi belirtiler de görülür. Tedaviyle durum kontrol altına alınabilir. Ancak; zehirlenme vakalarında erken teşhis oldukça önemli. Köpek bir an önce tedavi edilmelidir.
Burada önemli bir hususu belirtmek gerek. Köpek sahipleri çoğu zaman köpeklerde yaşanan titremeleri önemsemezler. Bazen de titremeleri basit nedenlere bağlarlar. Söz gelimi; üşüyordur gibi. Ancak; bunun nedenini sadece gözlemleyerek tespit etmek mümkün değil. Köpeklerde titremenin birçok nedeni var. Bu nedenin tespit edilmesi için uzman veteriner hekimin muayenesi şarttır. Eğer titremenin altında yatan bir hastalık varsa bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Böylece köpekte titremenin önüne geçilecektir. Aynı zamanda köpekte var olan hastalık daha fazla ilerlemeden müdahale edilmesi sağlanır. İnsan hayatında olduğu gibi can dostlarında hayatlarında erken teşhis hayat kurtarır.
3. Distemper
Köpeklerde distember, bir virüsün sebebiyet verdiği çok ciddi bir rahatsızlıktır. Özellikle aşıları tam olmayan köpeklerde, ergenlik dönemi ve yavrulukta bu rahatsızlıkla sıklıkla görülebilir. Distemperin pek çok belirtisi vardır. Ancak bazı belirtileri sıklıkla gözlenir. Köpekte titreme, göz, burun akıntısı ve öksürük belirtileri gözlemlenir.
4. Yaşlılık
Köpekler yaş aldıkça değişimler olur. Bu değişimlerden biri de arka bacaklarda hafif titremeler olarak kendini gösterir. Bu titremeler hareket kabiliyetini kısıtlamanın yanı sıra yürüme işlevini de olumsuz etkiler. Böyle durumlarda, köpeğin mutlaka uzman bir veteriner hekimin muayenesinden geçmesi gerekir.
5. Epilepsi/Nöbetler
Epilepsi olan köpekler belli sıklıklarda epilepsi nöbetleri geçirirler. Titreme, bayılma, kaskatı kesilme, ağızda köpüklenme ve aşırı salya da belirtiler arasındadır. Epilepsi tedavisi ile nöbetler kontrol altına alınır ve uzman hekimin önerisi ile ilaç tedavisi uygulanabilir. Epilepsi tanısı için belli testlerin yapılması gerekir. Klinik ortamda teşhis konularak tedaviye başlanabilir.
6. Heyecan, Endişe ve Stres
Köpeğin, mutlu, üzgün, korku gibi hisler yaşaması durumunda köpekte titremeler olur. Söz gelimi; sahibinin eve gelişiyle mutlu olan köpekte titreme olabilir. Veterinere gittiğinde korku neticesi heyecan yaşayabilir ve buna bağlı olarak titreme yaşanabilir. Zira bu gibi durumlar köpeklerde stresi tetikler. Bunun yanı sıra; gök gürültüsü, çalan alarmlar, yüksek gürültü, araba yolculukları da köpeklerde yoğun strese neden olur. Bunu önleyebilmek için köpeğe daha sakin davranmak doğru olacaktır. Köpeği severken hırçın olmamak ya da fazla bağırmamak da gereklidir. Bu gibi hırçın ve agresif tutumlar köpeklerde strese neden olur. Böylece, köpeğin stresini azaltmak mümkün olur.
7. Üşümek
Bazı köpekler çok daha fazla üşüyebilirler. Kış aylarında üşümeye bağlı titreyebilirler. Üşümeye bağlı titremelerde köpeği sıcak tutmak, yattığı yerin sıcak olmasını sağlamak ve üşümesini engellemek yeterli olacaktır.
Titremenin Nadiren Görülen Nedenleri
Nöbetlere sebep olan nörolojik durumlar, böbrek yetmezliği, bir takım hormonal sorunlar ve beyin hastalıkları köpeklerde titremeye neden olabilir. Bunun dışında anal keseleri dolan ve rahatsızlık veren köpeklerde de titreme gözlemlenebilir.
Aşırı ateş, köpeklerde titreme sorununun kaynağını oluşturabilir.
Beslenmedeki yanlışlardan dolayı da titreme sorunu baş gösterebilir. Söz gelimi; yeni alınan bir yaş ya da kuru mamanın içindeki bir maddeden dolayı da titreme olabilir. Bu nedenle; mama seçimine dikkat edilmelidir. Alınacak mamanın markası, kalitesine özen gösterilmelidir. Bununla beraber; mamaların içeriğini de bilinmesi gerekir.
Bir cevap bırakın